Vikten av att regelbundet ta backup

Du vet det ju redan. Det är otroligt viktigt att regelbundet ta backup på sina viktiga dokument, foton, filmer, musik och liknande. Men handen på hjärtat, hur ofta gör du det egentligen?

För ett par månader sedan hjälpe jag min sambos pappa att fixa en webbsida till hans lilla företag goMANGO. Vi utgick från WordPress och en färdig mall som jag skapade sidor i för att fylla med text och bilder. För ett par veckor sedan kontaktade han mig och sa att sidan såg konstig ut. Nästan alla texter och bilder var borta. Varför har jag fortfarande ingen aning om, men eftersom vi inte hade tagit någon ordentlig backup var den mesta informationen borta och vi fick börja om igen. Tur i oturen var ändå att det var relativt få sidor och bilder som behövde återskapas, men hade man varit lite mer förutseende och tagit en backup på sidan hade detta återställande säkert inte tagit mer än 5-10 minuter, istället för den förmiddag som gick åt i det här fallet.

Nu behöver man såklart inte ha en webbsida för att förstå vikten av att ta regelbundna backuper. Vad händer till exempel om din dators hårddisk helt plötsligt ger upp? Alla din semesterbilder är borta, liksom dina skolarbeten, viktiga mejl, kontakter, din musiksamling och annat ovärderligt. Därför vill jag uppmana er alla att göra backup av viktiga filer, helst en gång i veckan. Det är garanterat värt det om olyckan en dag skulle vara framme. Nu har jag tagit en rejäl backup på alla min viktiga filer i alla fall.